Terugblik op De Toekomst van de Zorg

Terugblik op De Toekomst van de Zorg

03-12-2015

Congres op weg naar Alpe d’HuZes

 

Tegen zeven uur is de foyer reeds rijkelijk gevuld met luiden die graag een stukje in de toekomst willen kijken voor wat hen te wachten staat qua zorgontwikkeling en de bewaking van hun gezondheid. Na vriendelijk begroet te zijn door gespreksleider Frank van Wijck, steekt Lucien Engelen, Radboud Research Center, van wal. Hij blijkt de verpersoonlijking van de ontwikkelingen: snel en gecompliceerd, gecomprimeerd in een notendop. Het valt niet mee hem te volgen en dus is het muisstil in de volle zaal, de aandacht is ‘hoorbaar’. Zelden een publiek meegemaakt, dat zo opging in de materie van de spreker en zo gretig vragen stelde als deze avond.

De toekomst van de zorg pakt duidelijk digitaal uit: steeds meer meetmethoden- en apparatuur kunnen thuis toegepast worden en met het mobieltje, een pad of laptop gecommuniceerd worden met de arts of het laboratorium. Wezenlijk contact met artsen of specialisten wordt beperkt tot een noodzakelijk minimum, vele ritten naar een ziekenhuis of onderzoekscentrum blijven je bespaard.

Dr. Margot Tesselaar toont hoe antennes op de cellen signalen doorgeven aan  tumorcellen om zich te delen. Door deze antennes medicinaal af te sluiten, komen de signalen niet meer door en stopt de celdeling en dus krimpt de tumor. Het lastige in deze behandeling is dat iedere patiënt specifiek reageert op ziekte en medicijn en niet te vergeten op bijwerkingen. Een veelbelovende ontwikkeling, die reeds vruchten afwerpt, maar door de individuele reacties per patiënt dus bijzonder intensief is.

De officiële bijeenkomst wordt afgerond door een panel met Margot Tesselaar, ervaringsdeskundige Léon Collaris, Johan van der Waal voorzitter Alpe d’HuZes en Michel Dutree oud voorzitter Nefarma. Frank opent de discussie en ook de mensen in de zaal hebben zinvolle vragen. Mondigheid en contact leggen met lotgenoten via patiëntenverenigingen blijkt zeer zinvol. Zo vertelt Léon. Hij is van de Radboud bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam geraakt, wat dus hét kenniscentrum blijkt te zijn op zijn ziektevorm: NET-kanker. Johan van de Waal geeft aan hoe zorgvuldig gelden verdeeld worden: niet alleen grote onderzoeksprojecten worden gesteund, maar ook ‘start-ups’ en projecten die nog net een laatste zetje nodig hebben om te slagen. Psychische begeleiding wordt ook gehonoreerd. Een belangrijke vraag uit de zaal: ‘wordt er door de zeer diverse disciplines samengewerkt?’  Michel Dutree beaamde de vraag, maar gaf tevens aan, dat daar nog een hoop winst te boeken valt.

De dame en heren deelnemers verlaten het podium met een meer dan verdiende fles wijn en in de foyer is het helder dat de avond een bijzondere indruk heeft achtergelaten. De muziek van het duo George en Thijs en een biertje wijntje verlichten de getormenteerde hoofden van de gasten. Het was een intensieve avond met de toekomst van de zorg als pittig onderwerp. Klare taal van de diverse sprekers, een passend lied ‘Mag ik dan bij Jou’ gebracht door Lieke en Roland en een aandachtig gehoor maakten het geheel tot een mooie december avond in het Bemmelse afgemaakt met hapjes van de Buitenpoort en een toastje tapenade van Marije. De organisatoren zullen niet zonder trots op dit evenement terugkijken. Bovendien hebben we met die evenement € 3.417,45 opgehaald! Dank aan alle vrijwilligers, bezoekers, sponsors en medewerkers!

Bekijk ook de foto's van deze avond. Naar fotoverslag door Wim Wilmers.